Teamcoaching

Bij teamcoaching bewandelt de teamcoach paden die de manager niet kan gaan. De manager is immers integraal onderdeel van het systeem dat team heet. De gedragingen en interactiepatronen van de manager zijn onlosmakelijk verbonden met de gedragspatronen binnen het team. Hiƫrarchie of verschil in verantwoordelijkheden en taken vormen slechts een deel van de interactiepatronen die binnen een groep ontstaan. Alle teamleden brengen hun persoonlijke manier van reageren op situaties, omstandigheden en personen in. Vanuit die veelheid aan spontane reacties vormt de groep een eigen, uniek patroon aan automatismen. Alleen een relatieve buitenstaander, in casu de teamcoach, kan deze patronen blootleggen en het team helpen om alternatieven te vinden. Onze methodieken bij teamcoaching worden veelal vanuit systemisch perspectief vormgegeven.

Teamcoaching kan uiteindelijk leiden tot vaardigheidstraining of individuele coaching van medewerkers of leidinggevende(n). Over het algemeen heeft teamcoaching op zich al voldoende invloed op team-gedrag om het team effectiever te laten samenwerken

Tijdens de training wordt het team begeleid om op een diepere laag te onderzoeken welke mechanismen een rol spelen in de teamsamenwerking. Dus behalve vaardigheden, gedrag, competenties, taken, verantwoordelijkheden, worden vooral zaken als automatismen, ongeschreven regels, informele rollen en patronen binnen de groepsdynamiek geconcretiseerd en binnen een sociaal veilige setting bespreekbaar gemaakt. De training beoogt een effectievere samenwerking als gevolg van een versterkte samenhang binnen het team, dieper wederzijds vertrouwen en respect en versterkt individueel welbevinden. Uiteraard zijn concrete resultaten van de training mede afhankelijk van de initiƫle ontwikkelbehoefte van het team.